Czy meble gastronomiczne ze stali nie rdzewieją?
Meble gastronomiczne powinny spełniać szereg norm – m.in. zapewniać wygodną pracę, być łatwe w czyszczeniu czy nie reagować z obrabianą na nich żywnością. Ważną rolę odgrywa też antykorozyjność, dzięki której wyposażenie utrzymuje odporność na działanie wszechobecnej wilgoci. Warto jednak zastanowić się, czy wszystkie sprzęty ze stali są nierdzewne.
Wyposażenie profesjonalnej kuchni zazwyczaj jest wykonane z określonego stopu metali. To rozwiązanie umożliwiające spełnienie rygorystycznych warunków sanitarnych i gwarantujące zachowanie bezpieczeństwa żywności. Materiałem wykorzystywanym do produkcji mebli gastronomicznych jest przede wszystkim stal nierdzewna: połączenie żelaza, chromu i węgla. Odpowiednie proporcje wymienionych pierwiastków sprawiają, że otrzymuje się niezwykle wytrzymały wyrób, odporny zarówno na uszkodzenia mechaniczne, jak i reakcje chemiczne.
Co sprawia, że meble gastronomiczne ze stali nierdzewnej nie korodują?
Sprzęt znajdujący się w restauracyjnej kuchni musi być antykorozyjny ze względu na wilgoć, z jaką spotyka się w podobnym środowisku. Chodzi tutaj nie tylko o wodę, która skapuje np. ze świeżo umytych warzyw bądź naczyń, ale także o parę wznoszącą się nad licznymi garnkami. Mniej wytrzymały stop metali sprawiłby, że wyposażenie gastronomiczne szybko zostałoby uszkodzone. Meble ze stali nierdzewnej nie ulegają takiej reakcji dzięki odpowiedniej ilości chromu – zwykła stal nie wyróżniałaby się szczególną odpornością na korozję.
Dodatek wspomnianego pierwiastka powoduje, że na powierzchni wyposażenia znajduje się niewidoczna warstwa ochronna, która zabezpiecza je przed niekorzystnym wpływem wilgoci. Chrom wzmacnia też wytrzymałość podobnych sprzętów na uszkodzenia mechaniczne. Należy jednak pamiętać o odpowiedniej pielęgnacji mebli gastronomicznych, aby zachowały swoją trwałość. Warto zwrócić uwagę na właściwe czyszczenie najbardziej eksploatowanych miejsc, do których z pewnością należą stoły (znajdujące się np. w ofercie firmy Komat).
Pielęgnacja mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej
Troska o wytrzymałość kuchennego usprzętowienia powinna iść w parze z uwzględnieniem warunków gwarantujących bezpieczeństwo żywności. Trzeba zatem pamiętać o regularnym i uważnym czyszczeniu powierzchni, ale rezygnować przy tym m.in. ze wszelkich środków o działaniu ścierającym czy zawierających chlor. Nie należy także używać wybielaczy ani ostrej szczoteczki – warto tutaj postawić na bardziej miękkie ściereczki bądź gąbki oraz detergenty, które nie stanowią zagrożenia dla przygotowywanego jedzenia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana